Monday, December 28, 2009

4 hari lagi...






Meh layan gambar2 Afiq dan Arif sambil layan dorang main kat balkoni rumah ni.. :-)


Lama dah saya tak jenguk blog saya yang hampir2 bersawang ni. Chat box tu pun saya buka bukan melalui blog ni... Lately, blog ni ada gak "orang2 yg tak diundang" datang menjengah.. Takpe lah, blog ni pun di"create" untuk dijengah oleh semua orang, termasuklah mereka yang saya tak expect untuk menyinggah... It's an open blog that everybody can excess, including drop their comments through my entries or my chat box provided...

Hari ni dah pun 28 Disember 2009, bulan Disember yang banyak cuti untuk orang Malaysia ni, daripada Awal Muharram, Xmas and tahun baharu 2010 yang kebetulan semua jatuh pada hari Jumaat.. Saya rasa, bulan inilah yang dapat saya gunakan sepenuhnya untuk bersama keluarga, terutamanya anak2. Pergi shopping, bawa mandi kat waterpark, etc... termasuklah lepak2 je kat rumah sambil melayan karenah Afiq yang makin petah bercakap dan Arif yang makin ligat nak belajar bertatih...

4 hari lagi melangkah ke tahun baharu 2010, apa yang anda dapat pada tahun 2009 ni? Bagi saya, AlHamdulillah, semakin berlalu tahun yang sangat2 membosankan + merimaskan + mengharukan dan macam2 lagi. Saya berdoa, moga2 tahun 2010 memberikan saya kegemilangan tak kiralah dalam kerjaya, keluarga mahupun kehidupan dunia dan akhirat... Amin...

Saturday, December 5, 2009

Karnival Sukan Untuk Semua 2009

Ninie, Sonic & Azlan Omar dengan gaya masing2.

Dengan Aenraen pulak.

Fazli Zainal yang best!

Farah Asyikin yang lain sangat... Imej baru balik bercuti katanya...


Bersama Aenraen & Jay, Pengawai Perhubungan Awam Kementerian Belia dan Sukan.


Pada 5 Disember 2009, saya dan rakan2 DJ yang lain antaranya kak Azizah Sulaiman, Hezry, Azlan, Remy, Sonic, Aen & Ninie berada di Taman Rekreasi Pudu Ulu Cheras sempena Karnival Sukan Untuk Semua 2009 anjuran Kementerian Belia dan Sukan.

Banyak sekali aktiviti2 belia dan remaja telah diadakan seperti shuffle, skate boarding, wall climbing dan lain2 di samping kejohanan bola jaring dan bola sepak 7 sebelah. KLfm juga menganjurkan aktiviti karaoke dan kuiz2 yang tentunya menjanjikan hadiah barangan eksklusif KLfm.

Ada juga artis yang dijemput khas untuk memeriahkan lagi karnival tersebut, iaitu Fazli Zainal dan Farah Asyikin. Terima kasih kepada anda yang telah pun bertemu kami di sana. Insya Allah, jika ada lagi aktiviti radio di lokasi seperti ini, jangan le malu2 datang dan tegur kami ye! ;-)

Thursday, November 19, 2009

Mak Su Amik Result UPSR

Nana sedang mengambil keputusan UPSR daripada Puan Guru Besar...



Pagi tadi, sempat juga saya, Abang & Afiq ke Sek. Ren. Presint 16 (2) Putrajaya untuk menguruskan persekolahan adik abang, Nana & Ayu. Oleh kerana tahun ini merupakan tahun akhir Nana bersekolah di situ, terpaksalah abang menukarkan Ayu ke Sek. Ren. Presint 18 (1) yang berdekatan dengan tempat tinggal kami memandangkan tahun hadapan Nana juga akan bersekolah di situ kerana Sek. Men. Presint 18 (1) juga berada di tempat yang sama. Mudah mereka pergi & pulang bersama2.. Yelah, sekarang ni kan macam2 kes penculikan budak2 sekolah. Minggu lalu, Nana pun ada bercerita tentang kisah kawannya yang hampir2 diculik... :-(

Kebetulan juga, hari ini (19 november 2009) merupakan keputusan peperiksaan UPSR, jadi kami pun meluangkan masa untuk sama2 menunggu keputusan UPSR Nana. Ramai juga ibu bapa yang hadir memberi sokongan untuk anak2 @ adik2 masing2... Hasilnya, keputusan Nana, walaupun tak berapa nak cemerlang, tapi oklah tu, cukup semuanya dari A-D, semua ada.. Sesetengah budak dapat semua A, langsung takde B, C atau D..hehehe.. Itu yang saya kata pada Nana, sekadar humor untuk menyejukkan hatinya.. Iyelah, kawan2 lain sampai mak bapak dorang mengalir air mata kerana kejayaan mendapatkan straight A's.... Takpe dik, masih ada PMR dan SPM.. Masih panjang lagi perjalanan adik tu. Dulu pun, akak tak berapa pandai masa sekolah rendah. PMR pun ala2 je. Alhamdulillah, SPM dapat best student! Cuba lagi k? :-)
video

Wednesday, November 18, 2009

Gula Gula Abang Afiq

video

Adik Nak Belajar Tatih Plak..

video

Friday, November 13, 2009

Kena Wrestling???

video

Sejak adik Arif dah laju merangkak ni, pantang abang Afiq baring sambil main "car" (kereta mainan), mesti dia datang kacau abang dia.. Sukatilah dik... Hehehe..

Hair Cut - 2nd version

video

Dah banyak kali gak abang Afiq gi gunting rambut tapi latest last 2 weeks dapat amik video sewaktu abang digunting rambutnya.. :-)

Adik Dah Belajar Berdiri!!!

video

Walaupun adik baru nak masuk 7 bulan, dia dah gagah nak belajar berdiri.. Ntah berapa kali tersembam kat tiang buai, grill pintu & kerusi... Semangat besar betul adik Arif ni.. Ehm...

Friday, November 6, 2009

Penerbitan Klip Video 1 Malaysia

Gi mamam dulu.. :-)

Aktiviti bermake up oleh make up artist..

Tenyeh bang..ops.. kak, jangan tak tenyeh..

Dah siap make up.. Sebelum salin baju, pose sat..


Keadaan studio yang dicat hijau..

Yeeee.. Dah boleh balik!!!

Pada sepanjang minggu terakhir bulan Oktober yang lalu, ramai yang tertanya2 ke mana menghilangnya saya... Masih lagi berada di sekitar Angkasapuri, cuma bercuti konti buat seketika kerana terlibat bersama DJ2 RTM dari seluruh Malaysia untuk penerbitan klip video 1 Malaysia yang akan ditayangkan di TV-TV RTM termasuklah Muzik Aktif bermula Januari 2010.

Hari pertama berlalu dengan sesi taklimat dan suai kenal, disusuli dengan rakaman suara nyanyian DJ2 yang terlibat pada hari berikutnya di Studio Rentak 50, Angkasapuri. Masing2 agak gugup juga nak merakamkan lagu 1 Malaysia ni apatah lagi pencipta lagu tersebut, Datuk Mokhzani Ismail juga turun padang melihat gelagat DJ2 merakamkan suara yang ala2 buluh betung tu..hehehe..

Hari 3 diberi kelonggaran untuk DJ2 yang terlibat bercuti kerana sesi rakaman suara sudahpun selesai sepenuhnya. Jadi, DJ2 yang turun ke KL dari seluruh Malaysia mengambil peluang untuk jalan2 cuci mata & menghabiskan wang poket yang ada di sekitar KL. Saya??? Pagi tu, saya terpaksa membawa adik Arif ke KK Putrajaya untuk pemeriksaan bulanan. Oleh sebab Arif baru sahaja baik dari demam, maka, terlepaslah sesi suntikan yang seterusnya. Terpaksa lah 2 minggu lagi ibu bawa Arif ke KK Putrajaya sekali lagi untuk pemeriksaan & suntikan 6 bulan :-(...

Hari ke 4, kelas tarian & fitting baju. Ehm, macam2 gaya DJ2 yang dah selalu bercakap di konti radio, terpaksa "mengepak2" menunjukkan skill menari.. :-) Tiba pula hari yang dinanti2kan, iaitu shooting pada hari terakhir, seawal jam 10 pagi kami telah berkumpul di belakang Wisma Radio Angkasapuri untuk di"angkut" ke Studio Film Gear di Sungai Buloh untuk shooting.

Selesai make up jam 1 tengahari dan selesai setting lampu & kamera, shooting bermula jam 4 petang sehinggalah jam 2 pagi, barulah shooting selesai. Masing2, walaupun dengan make up yang tebal seinci & di"touch up" berkali2 (dah lebih dari seinci ni), terpaksa tahan sehingga shooting selesai.. Ehm, begini rupanya kalau orang berlakon ye... Remeh juga.. Hasilnya??? Tunggu tahun depan :-)

Thursday, November 5, 2009

Cruise Tasik Putrajaya

video video

Pada hari Sabtu 31 Oktober 2009 yang lalu, memandangkan kupon Sightseeing Cruise dah nak hampir ke expired date 1 November 2009, tambahan pula, seorang Sahabat KLfm (Ila) memberikan sekeping lagi kupon yang dimenanginya kepada saya (terima kasih Ila), dapat juga saya bawa Abang, Afiq & Arif menaiki Cruise Tasik Putrajaya mengelilingi kawasan Putrajaya.

Antara bangunan yang dapat kami lihat, selain bangunan2 kerajaan yang cantik2 belaka, dapat juga kami lihat kediaman & rumah percutian mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamed, kediaman Tan Sri Lim Kok Wing (pengasas Kolej Lim Kok Wing), Masjid Putrajaya, Masjid Besi a.k.a Masjid Sultan Mizan, Putrajaya International Convention Centre (PICC) juga jambatan2 Putrajaya yang indah2 belaka mengikut bentuk rekaan bangunan2 terkemuka di seluruh dunia... Memang superb la depa yang reka bangunan2 ni.. Bagus arkitek2 Malaysia ni... Walla...

Upin Ipin

video


Abang Afiq memang pantang nampak kalau baju Upin Ipin sedang dilipat sama ada oleh ibu, nenek, mak su atau cik sunya... Mesti suruh bukak baju yang dia sedang pakai & pakaikan dia baju Upin Ipin. Tak kisahlah seluarnya sama ke tak.. Nasib baik ibu ada beli baju Upin Ipin versi lengan pendek & lengan panjang... Ehm, abang.. abang..

Thursday, October 29, 2009

Kronologi Kelahiran Afiq & Arif

Afiq

1. Lahir pada 24 November 2007.
2. Lahir dengan berat 2.7kg.
3. Lahir pada pukul 12.54 tengah malam.
4. Lahir di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
5. No. My Kid 071124-01-....


Arif

1. Lahir pada 26 April 2009.
2. Lahir dengan berat 2.79kg.
3. Lahir pada pukul 12.45 tengah hari.
4. Lahir di Hospital Serdang, Selangor.
5. No. My Kid 090426-10-....


p/s : Banyak co-incident kelahiran Afiq & Arif and that's y we called them Upin & Ipin.. :-)

Tuesday, October 20, 2009

Adik Arif & Walker Birunya

video

Monday, October 19, 2009

Pool Day!!!









Lama dah tak bawak budak2 mandi di swimming pool yang terletak di Presint 9 Putrajaya. Memang seronok betul tengok depa main air. Abang Afiq langsung taknak naik. Naik pun sekejap aje. Walaupun kesejukan, badan menggigil2, tapi masih gagah lagi nak berendam. Adik Arif pulak, sampai2 je terus membuta, memang dah ngantuk sejak dari rumah lagi. Tapi bila dah nak hujung2 tu, bila dia dah jaga, rendamkan dia jugak kat pool tu... Huih, tak padan kecik, bukan main syok dapat main air!






Pada 18 Oktober 2009 yang lalu (semalam), seawal pagi lagi DJ2 KLfm yang terdiri daripada Azizah Sulaiman, Yatt, Sonic, Aenraen & saya berada di Savanah Walk untuk pelancaran Sidang Media Kuiz National Georaphic di TV1 yang disiarkan pada setiap hari jam 7 malam hingga 8 malam. Kuiz ini menawarkan RM200 bagi 10 orang pemenang pada setiap minggu dan RM5,000 untuk 6 orang penyertaan terbanyak yang jumlah keseluruhannya bernilai RM82,000... Wah...

Jadi, kalau anda ingin memenangi wang tunai yang saya sebutkan di atas, jangan lupa tonton National Geographic di TV1 pada setiap hari, jam 7 malam.. Walla!!!

TM Road to EPL







Sepanjang bulan ini, berakhir pada 17 Oktober 2009 yang lalu, DJ2 Radio Malaysia KLfm terpilih sebagai radio rasmi TM Road to EPL Shoot To Win di Tesco Ampang dan di Tesco Extra Cheras. Kami hadir untuk mempromosikan barangan TM seperti Kad iTalk dan Streamyx, juga barangan Dashing yang melayakkan pembeli untuk membuat sekurang2nya 3 sepakan penalti untuk mengumpul mata tertinggi dan memlayakkan mereka untuk memenangi percutian untuk 2 orang menyaksikan perlawanan English Premier League (EPL) secara langsung di United Kingdom.

Ramai juga sahabat2 KLfm yang sudi menjengok kami sewaktu kami mengadakan radio di lokasi, bukan setakat aktiviti ini sahaja, di mana pun kami adakan aktiviti, pasti ada sahabat KLfm yang datang memberikan sokongan. Terima kasih kami ucapkan kepada anda yang tak jemu2 memberikan sokongan. Walla....

Monday, October 12, 2009

Abang Kaki Drift???

video

Abang kalau dah main dengan traktor keciknya, dari hujung pintu dapur ke hujung balkoni bukan main laju lagi dia membawa traktornya. Kekadang, sapai "eksiden" terlanggar tiang buai. Yang kelakarnya, dia tak nangis, tapi sambil terduduk, dia seolah2 check traktornya kot ada tayar pancit ke, tercalar ke, macam orang betul2 eksiden... Ehm.. Anak, anak...

Hari Raya Aidilfitri - Edisi Kedua

video


Salam.. kali ni entry sambungan edisi yang terdahulu. Alamak, dah lupe plak lepas raye ketiga saya pergi beraya ke mana. Tapi, yang pastinya, kalau tak beraya ke saudara mara sebelah saya, sebelah abang pulak. Apatah lagi tahun ni cuti panjang, panjang ler langkahnya beraya hampir ke sekitar Johor Darul Takzim.

Kalau ikut perancangan, saya ingin menyambung cuti-cuti Malaysia ke Rompin, Pahang, apatah lagi saya mendapat baucer penginapan di Serai Lanjut Beach Resort setelah memenangi Aksi Gerek versi Malaysia yang dihoskan oleh Hezry Hashim & Fiza (host dari Singapura) yang disiarkan di TV2 bulan Ogos yang lalu.

Bukan rezeki saya, baucer tu saya hadiahkan kepada abah dan mak, sebab saya terlibat untuk persembahan DJ2 KLfm sempena Sambutan Hari Raya Aidilfitri peringkat Badan Kebajikan Radio di Wisma Radio pada 30 September 2009 yang lalu. Takpelah, abah dan mak pun dah pencen, dapatlah mereka bercuti-cuti ke Rompin :-)

Selesai Majlis Sambutan Hari Raya peringkat radio, saya sambung kembali cuti, tapi takdelah cuti sangat sebab 1 Oktober yang lalu saya terpaksa bawa abang Afiq dan adik Arif untuk pemeriksaan bulanan. Pulak tu, abang terpaksa ke Johor menguruskan kerja di sana, terpaksa lah saya bergilir membawa abang dan adik. Jam 10 pagi bawa abang dulu ke klinik, selesai tengah hari tu, hantar abang balik dan tidurkan dia dulu (sebab kalau tak, mesti dia nak ikut lagi) dan selepas Zohor bawak adik Arif pula ke KK Putrajaya.

Alhamdulillah, berat abang naik 9.4kg, betul2 di atas garis kuning (kurang vat vitamin) manakala adik naik 6.9kg. Adik dah boleh merangkak sikit2, tapi kalau dibiarkan, jauh juga langkahnya. Tengok lah video kat atas tu :-)

Saturday, October 3, 2009





Letih betul anak2 ibu pegi beraye.. Masuk keta je, terus membute.. :-)

Salam... Lama betul saya tak jenguk blog saya ni. Nampak macam dah nak start bersawang dah.. hehehe.. Ye lah, sepanjang bulan Ramadhan yang lalu, tahun ini sahaja, program khas terbitan saya ada 3. Kalau jadi penerbit ni, memang ler banyak tugasan yang perlu dilunaskan. Contohnya, untuk program Semanis Lebaran di Kuala Lumpur International Hotel dan Warna Warni Aidilfitri di Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel, saya kena meeting dengan PR2 Hotel2 tersebut, kemudian bawa pihak teknikal untuk recce dewan, cari artis2 yang sesuai untuk mewarnai program tersebut, deal dengan unit hiburan untuk bayaran artis, deal dengan PR, PA dan Manager artis yang bermacam karenah untuk dapatkan salinan dokumen untuk urusan pembayaran diaorang, arrange barang2 teknikal yang diperlukan oleh artis untuk persembahan mereka, bla bla bla... termasuklah meminta kerjasama (kekadang terpaksa merayu) untuk kawan2 lain beri sepenuh kerjasama untuk menjayakan program kita...

Tambah pulak program drama muzikal raya Gempak Syawal, kena booking studio muzik & studio drama secara berasingan untuk recording nyanyian dan lakonan DJ2 KLfm. Kalau siang studio penuh, kena booking belah malam pulak. Kalau recording belah malam, alamatlah lepas buke pose baru boleh start recording, kekadang sampai jejak pukul 1 atau 2 pagi nak bagi semua berjalan dengan lancar.

Bila tiba cuti raya, memang ler saya bercuti sakan, sampai 2 minggu lamanya, tapi itupun pada 28 dan 29 September terpaksa masuk kerja sebentar untuk menguruskan persembahan DJ2 KLfm untuk Majlis Sambutan Hari Raya anjuran Badan Kebajikan Radio pada 30hb September... Sudahnya, menyesal pulak saya datang keje 2 hari tu (28 dan 29hb) sebab hanya DJ2 yang memberikan 100% komitmen sahaja datang untuk latihan, selebihnya membisu 1000 bahasa... Ehm, sakit hati juga kalau dikenangkan, sebab saya yang sedang bercuti pun boleh datang sekejap, kenapa yang lenlain tak boleh.. huih... marah ni... Lain lah kalau ada perkara yang terlebih mustahak untuk dilunaskan, tapi hanya beberapa kerat sahaja rakan2 yg faham situasi saya & bagitau saya sebab musabab ketidak hadiran mereka..

Lupakan pasal tu, sebab dah pun berlalu.. Terima kasih kepada rakan2 yg sudi memberikan kerjasama kepada saya untuk persembahan pada 30hb yang lalu, i.e. Pool, Kzie, Azlan, Nazie, Hj. Daud, Aen, Sonic dan Yatt. Terima kasih juga untuk Noreen & ND, walaupun tak dapat join, sempat gak memberitahu saya ketidak beradaan mereka... Macam tu lah kawan2.. hehehe

Sepanjang seminggu pertama cuti berhari raya, tahun ini giliran rumah mak mertua pulak, jadi kami menghala ke Kulaifornia untuk berhari raya pada hari raya pertama. Selesai menziarahi kubur sanak saudara yang telah tiada, termasuk arwah bapa mertuaku, kami ke Simpang Renggam di Kampung Pinggir untuk berhari raya ke rumah saudara mara sebelah abang. Selepas itu, pulang ke Kulai, jam 10 malam pula, saya sekeluarga pulang ke Pontian, menginap di rumah Nyai iaitu nenek saya sebelah mak.

Keesokkan harinya, kami ke Simpang Renggam semula, kali ini beraya ke rumah saudara saya sebelah abah. Sempat juga kami singgah di Air Hitam sebelum meneruskan perjalanan ke Labis, Johor. Dapat juga mak beli pasu dan bunga2 hiasa selain saya sempat juga membelikan Afiq bantal Barney & Pooh :-).. Ke Labis, rumah arwah Tok Angkat saya, walaupun sudah lebih setahun arwah tiada, keakraban kami tetap diteruskan. Saya sayu bila nenek angkat memberitahu, tiapkali dia melihat Didie (adik lelaki pertama saya), dia akan teringat pada arwah anaknya yang telah bertahun meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya... Tiap kali tu juga nenek akan mengalir air mata.. Katanya, "Kalau arwah Mat Nor masih ada, mesti dia dah sebesar Boboy (nama timangan Didie sewaktu kecil)"...

Selesai waktu Asar, kami ke Sungai Sibol di Bandar Tenggara pula, beraya di rumah saudara sebelah abah. Misi hari raya kedua kami berakhir selepas Maghrib dan kami pulang ke Ulu Tiram pula...

Hari raya ke3, saya & anak2 hanya duduk di rumah memandangkan abang tiba2 terpaksa ke Singapura menguruskan kerja2nya.. Ehm, duit punya pasal, raya terpaksa ditolak ke tepi... Hari tu, bekas rakan sekerja saya di Radio Malaysia Johor fm, menghubungi saya dan kami keudara seketika... Kata rakan saya tu, walaupun dah bertahun saya meninggalkan Johor fm, ramai juga kawan2 Johor fm yang bertanya khabar.. :-)

Ehm, rasanya macam dah panjang entry saya ni... Insya Allah, ada masa luang, saya akan sambung lagi untuk edisi ke2.. Walla...

Monday, August 24, 2009

Arif Dah Pandai Meniarap Sendiri...




Lihatlah aksi2 Arif yang dah pun pandai meniarap, belum pun genap 4 bulan usianya.. Dulu, abang Afiq lambat sikit.. Ye lah, lain anak, lain pencapaiannya. Bila Arif dah bosan meniarap, mulalah dia "naik hangin" dengan mengangkat punggungnya... Ish ish ish... :-)

Ramadhan Kareem

Assalamalaikum... Ramadhan tiba lagi. AlHamdulillah, tuhan panjangkan umur kita untuk bertemu dengan Ramadhan kali ini... Saya dengan ini menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang saya keudara atau sepanjang kita berkenalan, ada tutur kata atau tingkah laku saya sama ada sengaja atau tidak sengaja mengguris perasaan anda.. Semoga Ramadhan tahun ini memberi banyak keberkatan kepada muslimin muslimat yang tahu fadilat bulan mulia ini... Wassalam... :-)

;;