Tuesday, April 28, 2009

Muhammad Arif Haiqal

Inilah wajah adik Afiq yang diberi nama Arif... Hari ni baru berusia 2 hari..

Afiq berposing sebelah adik Arif.. Tak puas2 dia cium adik dia tu.. Sikit2 tersengeh2 sebelah Arif, sikit2 cium pipi la, tangan la, kaki la.. Semuanyer dicium.. :)


Salam semua yang melawat blog saya yang tak seberapa ni :-)... Alhamdulillah, baby Arif atau nama penuhnya Muhammad Arif Haiqal seberat 2.79kg selamat dilahirkan pada 26 April 2009 yang lalu, jam 12.45 tengahari di Hospital Serdang. Melalui pengalaman bersalin kali kedua ni, barulah saya percaya, memang setiap anak yang dilahirkan pasti akan mengalami pengalaman dan "rasa" yang berbeza...

Tepat dengan perkiraan saya dan misi yang check up sewaktu peringkat awal mengandung anak ke2 ni, walaupun ramai kawan2, keluarga dan sahabat mengharapkan dan mengagak yang saya akan bersalin lebih awal daripada jangkaan, saya sendiri berpesan kepada baby di dalam kandungan pada ketika itu, biarlah adik "keluar" tepat dengan jangkaan supaya saya lebih bersedia, mental dan fizikal. Memang kena selalu bersedia, tapi bila kita sendiri tahu tarikh yang paling tepat, kita sendiri akan lebih bersedia menghadapinya.. cewahhh.. :-)

Awal pagi 26hb, paling tepat selepas terjaga jam 3 pagi 26hb untuk membuat susu Afiq, saya tidur semula dan bermimpi bercakap dengan DJ Julia melalui panggilan telefon, kononnya live interview di radio tentang pengalaman bersalin anak ke2. Dialog kami lebih kurang macam ni;

Mimie : Aku dah keluar tanda pukul 3pagi, pas tu, terus masuk hospital. Pukul 4 terus bersalin.
Julia : Wah, cepatnya?
Mimie : Ye lah, dah anak ke2 ni, "jalan keluar" tu memang bukak cepat. Tu yang cepat keluar... Heheh

Dialog mimpi tu terhenti sampai di situ apabila saya mimpi ada banyak air keluar. Orang jawa cakap "ngompol" atau kencing malam. Kalau budak kecik, memang selamba jek sambung tido tapi kalau orang dewasa macam kita ni, mesti pelik, awat air kuar tak henti2? Lepas tu mesti terniat nak rasa sendiri betul ke tak basah kat punggung kita...

Memang betul, rupa2nya air ketuban dah pecah. Habis tilam Afiq saya "kerja"kan.. Saya bergegas kejutkan abang yg juga tidur di sebelah Afiq. Saya tak tau betul ke air ketuban dah pecah? Saya cuma cakap pada abang "Bang, air dah keluar"... Abang suruh saya check betul2. Saya terus ke bilik air, tempat utk dapatkan keputusan yg lebih tepat.. (ceh, macam masuk bilik doktor plak)... Bila tengok lendir dan darah pun ada skali, saya terus bersiap untuk ke hospital. Sempat juga abang bagitau mak, begitu juga saya sempat beritahu mum, abah, Marma dan Tun yang kebetulan bermalam di rumah kami menantikan ahli baru dalam keluarga kami.

Sampai di Hospital Serdang sekitar jam 5 pagi, ramai juga orang yg menunggu isteri dan saudara mereka bersalin. Rupanya, waktu tu wad memang dah penuh, begitu juga labor room. Saya diperiksa doktor, dan waktu itu, "jalan" baru bukak 3cm. Tapi, doktor kata, kalau dah anak yg ke2, memang tak lama lah nak tunggu jalan tu bukak sehingga boleh bersalin. Bila doktor scan, kepala baby ada sedikit ke tepi, maksudnya, jika sehingga waktu bersalin kepala baby tak betul2 berada di jalan nak keluar, saya terpaksa dibedah... Sempat juga saya pegang perut dan bercakap dengan baby, "Adik, kepala letak betul2 kat pintu sayang, ibu tak nak belah perut" :-)... Doktor juga cakap, air dah kurang kat dalam sebab hampir separuh dah keluar...

Saya ditahan di Bilik Bersalin Peringkat Pertama sebagai persediaan untuk bersalin. Waktu itu, jam sudah menjejak 7.30 pagi. Misi yg bertugas memantau saya memberitahu waktu bersarapan sudah habis tapi dia bawakan saya 2 keping roti dan segelas milo panas. Katanya, buat alas perut. Berpesan kepada saya, telefon suami untuk belikan sarapan di luar.

Saya terus menghubungi abang yg dlm perjalanan pulang ke rumah. Kesian dia, hanya sempat gosok gigi sahaja. Saya pesan, "Abang balik mandi & sarapan dulu, nanti tolong bawakkan ayang sarapan ye".... Waktu tu, saya sempat juga menghantar MMS ke kgMMS & beritahu kepada rakan2 terdekat yang saya telahpun dimasukkan ke Hospital Serdang.

Abang datang membawa nasik lemak sambal kerang kegemaran saya kira2 jam 10 pagi. Memang mak mertua pun dah berura2 nak menyediakan nasik lemak sambal kerang pagi tu... Saya juga sempat bergurau dengan mak, "Harap2 sempat ler rasa"... Dan waktu itu juga, kontraksi nak bersalin datang 5 minit sekali... Ikut hati, memang tak boleh nak bergerak, tapi orang kata kalau nak cepat bersalin, rajin2 ler berjalan. Saya sendiri berjalan ke kaunter utama dewan bersalin tu untuk ambil sendiri nasi yang abang bawa.

Sampai di bilik persediaan, baru dapat 5 sudu nasi, sakit nak bersalin semakin kerap. Kali ini, memang rasa baby betul2 nak keluar. Waktu itu, jam menghampiri 11 pagi. Misi sempat berpesan, kalau rasa macam nak teran, tekan butang merah yg dia letakkan di sebelah katil. Saya terus capai butang tu.. Dah memang rasa tak tahan sangat masa tu. Selera makan pun langsung tertutup... Datang seorang doktor lelaki bertanya, "Kenapa? Sakit dah?"... Saya jawab, "Rasa macam dah nak keluar ni"... Doktor tersebut memanggil misi yang bertanggungjawab memantau keadaan saya (rupanya seorang misi dipertanggungjawabkan untuk beberapa orang pesakit) untuk menemaninya membuat pemeriksaan ke atas saya.

Bila diperiksa, jalan sudah pun terbuka 6cm. Doktor tanya,"Anak ke berapa?". Saya jawab,"2". "Ehm, tak lama dah ni. U bawak dia ke bilik penilaian," arah doktor kepada misi tu (nama dia saya tak ingat walaupun ada tag tertera di dadanya..ceh...). Misi pulak suruh saya telefon suami & standby barang2 baby. Lekas2 saya hubungi abang yang berehat di surau hospital.

Tiba di tempat pemeriksaan jantung baby & tahap sakit kontaksi, doktor berpesan jangan teran dulu, labor room penuh waktu tu. Tapi, saya tak dapat nak tahan lagi sakit nak bersalin tu.. Bila dengar saya mengerang, doktor perempuan yg satu lagi berkata,"Ala patient ni, jangan teran dulu, labor room penuh!" Saya peduli hape (dalam hati saya berkata, dah memang sakit sangat.. kalau ikut satu trademark dalam satu program TV swasta "Ada aku kesah?"... heheh)...

Doktor lelaki tadi dengan pantas menghubungi bahagian bilik bersalin, book 1 bilik untuk saya bersalin. Saya terus dibawa ke bilik 18 Dewan Bersalin dengan katil troli. Melintasi kaunter pendaftaran, sambil mengiring memaut birai katil troli tu menahan kesakitan, terpandang wajah abang yang sedang berdiri di situ. Misi memberitahu abang,"Suami masuk 5 minit lagi ye? Ambil baju putih kat depan tu".

Masuk sahaja bilik bersalin, saya terus meneran sekuat hati. Kemudian, baru la abang berdiri di sebelah. Abang sendiri tergamam melihat saya meneran sebegitu rupa. Bukan apa, dengan perut kosong, tak cukup tenaga, seksa juga nak melahirkan baby seberat 2.79kg tu... Sehinggakan misi yang membantu bidan bersalin mengingatkan abang,"Suami, tolong bantu support ye?"... Barulah abang datang dekat ke telinga saya, sambil mengangkat kepala saya dan memberi semangat untuk meneran.. Tapi, waktu itu, saya hampir berputus asa, mungkin kerana saya dah habis tenaga untuk meneran. Tapi, AlHamdulillah, belum pun sempat bidan membuat keputusan untuk vakum baby, saya dapat juga menghabiskan sisa tenaga yang ada untuk berjuang.. Eceh!

Selesai proses bersalin, abang diminta azan dan iqamatkan baby, kemudian, disuruh tunggu di luar sementara saya pula dijahit... Wah, satu lagi seksa yang terpaksa saya tahan. Tapi AlHamdulillah, tidak seperti waktu Afiq dulu, bidan kali ini lebih berpengalaman. Sambil menjahit, sambil mengajar bidan baru tentang proses bersalin & menjahit... Selesai semua proses tersebut, saya terlantar di katil dan terlena beberapa kali sehingga jam 5 petang apabila seorang misi menghantar minum petang untuk saya & seorang lagi misi dari bahagian babycare datang membawa baby untuk disusukan.

Jam 6, datang lagi seorang misi memberitahu dan membawa saya berpindah ke wad. Misi tersebut juga meminta maaf atas kelewatan memindahkan saya ke wad kerana kekurangan staf berbanding bilangan pesakit yg ramai. Sampai di Wad 8B, seluruh ahli keluarga saya telahpun menunggu, termasuk jiran rumah tingkat bawah, Mak Ani (dah jadi kawan baik mak mertua dah..). Petang itu juga, abang Kajang Berlipat, Kak Sal Bangi, Rodzan, Engku Zaleha & Izzana (kalau tak silap la.. kalau silap mungkin Erwinna kot? heheh..) datang melawat.

Bermalam di Hospital Serdang, adik Arif tak meragam seperti abang Afiq sewaktu ditahan di wad dulu... Hampir setiap malam Afiq menangis dahaga tapi Arif tak pula... AlHamdulillah, keesokkan harinya, apabila keadaan ibu dan baby sihat, kami dibenarkan discaj. Sempat juga rakan dari KLfm datang; Team BK dan rakan baru dari Sarawak, Sonic... TQ, guys!

Discaj dari Hospital Serdang jam 6.30 petang, abah dan mum terus bawa kami anak beranak pulang ke Johor Bahru. Kalau menurut entry terdahulu, saya berhajat untuk berpantang di Putrajaya sahaja, tetapi atas alasan2 tertentu, apatah lagi saya terpaksa menguruskan penukaran nama pemilik rumah milik abah di Johor Bahru selepas berpantang nanti, saya bersetuju sahaja dengan arahan abah dan mum untuk pulang ke Johor Bahru. Ehm, kalau balik ke JB, dapat la saya mengemas kini blog saya ni.. Tak la nampak bersawang sangat.. heheh..

Kepada rakan2 dan para sahabat yang mendoakan kesejahteraan saya sepanjang saya mengandung dan bersalin, terima kasih banyak2 saya ucapkan. Insya Allah, selesai urusan di JB, saya akan pulang menghabiskan cuti bersalin di KL. Waktu itu, rumah saya sentiasa terbuka menerima kunjungan anda untuk melawat saya dan keluarga.

Muhammad Arif Haiqal hadir untuk menemankan abang Muhammad Afiq Izzudin bermain dan tidur bersama. Dah boleh jadi Upin dan Ipin, bila ramai yg kata muka adik Arif persis abangnya. Cuba bandingkan rupa Arif dan gambar Afiq sewaktu berusia 1 hari di bawah.. Sama tak? :-)

Afiq berusia 1 hari pada 24 November 2007 yang lalu...


Afiq dan Arif, dua2 anak ibu dan abah yang soleh, bijak, pandai, cerdik, pintar dan comel. Jadilah anak yg patuh pada suruhan agama, berbakti kepada negara dan berjasa kepada bangsa. Ibu dan abah sayang pada kedua2nya... Selamat lahir ke dunia Arif dan selamat dapat adik & kawan Afiq! Walla...

6 Comments:

  1. kakzie said...
    alahai tomeynya...huih tgh berpantang ada idea lagi tu panjang lagi hehehe...
    selamat berpantang mimie..ngeri pun ada la bila baca pengalaman melahirkan ni hehehe
    djmimie said...
    tu la pasal ila, dok umah ni, bila arif dah tido, sambil2 layan afiq main, asik dok ngadap komputer je ler. boring ler katakan.. hehehe...
    djND said...
    Salam..
    Haha..congrt. mimie..wah..haku dah dapat anak buah baru lagi..walla..btw sori tak wish awal2..time tu chek kat Kota Baru..tp masa dlm bas nak ke KB tu sempat gak lah dengar Julia konti n mantion yg u dah kat wad..apa pun semoga menjadi ibu yang baik ya..
    Anonymous said...
    Tahniah Mimie... Boy lg lepas ni kita sama2 plan dpt Girl lak... hehehe... semoga baby & mamanya sihat.... Sy pun sama mcm mimie... air keluar dulu... tp yg bestnya air keluar dgn byknya sebaik keluar dr kereta... klu dlm kereta... tak tahu nak ckp la... -WIRAISWARA
    djmimie said...
    thnks ND n wiraiswara... nasib baik air keluar sikit2... sampai hosp, air masih keluar tapi bila dah makin dekat nak bersalin baru air keluar habis... :-) nasib baik sempat sampai hospital... :-)
    badangperkasa said...
    Tahniah diatas kehadiran orang baru... Moga lebih menceriakan...

Post a Comment